Trommevirvel: CHOCOLATE CHIP COOKES MED SURDEIG!!

IMG_0257

IMG_0261

Altså… Så sinnsykt godt! At jeg like gjerne serverte meg selv en hel tallerken cookies til kveldsmat etter at disse var laget. En vri på den klassiske varianten. En ganske mye bedre vri, spør du meg som den surdeigsentusiasten jeg er! Denne oppskriften fungerer også selvom du kutter litt på sukkeret. Jeg har laget dem også med 1 dl kokossukker og 0,5 dl rårørsukker uten at jeg synes det hadde nevneverdig betydning. Det som er så gull med cookies, er at du kan fryse dem ned i klumper og slenge dem rett i ovnen når som helst!! Prøv, da vel!

Til 2 brett surdeigscookies trenger du:

200 g siktet hvete eller spelt
1 dl smeltet meierismør
1 dl boblende surdeigsstarter med 100% hydrering (det betyr at du har matet starteren med like deler vann og mel)
1 egg fra en glad høne
1 dl romtemperert eller kaldt meierismør
100 g rårørsukker
100 g kokosblomstsukker
1 ts ekte vaniljesukker
1 ts bakepulver uten aluminium

150 g valgfri sjokolade (jeg bruker 70%)
Havsalt til dryss (kan sløyfes)

IMG_0265

Som med alle andre oppskrifter med surdeig, må du begynne bakingen dagen eller kvelden i forveien. Eller, her er det strengt tatt ikke et must at starteren bobler, men det er i alle fall ikke en u-ting. Bland sammen mel, surdeigsstarter og 1 dl smeltet smør i en bolle, slik at alt er godt blandet. Det blir en deig, ikke en røre. Den samler seg til en klump, men det er viktig at du likevel knar den slik at alt melet er inkorporert og dermed blir syrnet. Dekk til med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la det stå på benken i 8-12 timer.

Etter 8-12 timer har du i en annen bolle; egg, rørsukker, kokossukker, vaniljesukker, bakepulver og 1 dl smør. Bruk en kjøkkenmaskin eller håndmikser og bland sammen i et par minutter til du har en jevn røre. Ha i surdeigen litt etter litt. Du skal få en tung deig. Bland inn sjokolade til slutt. Sett deigen kaldt i en times tid eller mer, eventuelt frys den ned i klumper til en annen dag. Når deigen er kald fra kjøleskapet, bruker du en skje til å fordele deigen på et stekebrett, ca 1 spiseskje i hver klump. La det være litt avstand mellom klumpene så de ikke sklir inn i hverandre. Stek cookiesene på 180 grader, i ca 8 minutter, eller til de er såvidt gyldne i kantene. Avkjøles litt. Dryss gjerne over litt havsalt hvis du liker det. ALLER best mens de fortsatt er litt varme!

IMG_0239

Del dette:

Legg igjen en kommentar