RØDBETSALAT med chévre og karamelliserte valnøtter

 

IMG_9707

En salat fra i sommer – som jeg har helt glemt å legge ut! Men det passer jo med en nydelig rødbetsalat også om høsten! De norske rødbetene er i toppform akkurat nå og selges i de fleste butikker. Vi er så heldige at vi er andelsbønder hos Tore-Jardar på Virgenes gård, så vi plukker de aller beste rødbetene der.

Jeg er egentlig ikke veldig fan av salater. For det første blir jeg ikke ordentlig mett – jeg trenger mer fett enn det jeg føler jeg får gjennom salat, selv med dressing. Og for det andre synes jeg ikke blader er noe spesielt godt, haha. Salatblader er tilbehør for meg, ikke et hovedelement i et måltid. Når det er sakt så er DENNE salaten veldig god – og den er også relativt mettende! Her er jo ikke bladene i fokus. Og jeg kan til og med droppe bladene helt – bare lage de ovnsbakte rødbetene – hallo, de er sykt digge som ren snacks. Eller ha salaten som en forrett, eller som tilbehør til et større måltid. Mange muligheter, selvom man ikke er den største salatspiser! Så her kommer den, altså!

IMG_9684 IMG_9700

Denne salaten er svært enkel, men inneholder noen elementer. Jeg har ovnsbakte rødbeter. Honningristede valnøtter. Litt grønt. Og en balsamicovinaigrette på toppen. Du får ingen eksakte mål her nå, for det slumpes veldig her når det lages salat.

Du trenger:
Rødbeter, skrellet
God olivenolje
Havsalt
Salatblader
Agurk eller squash, jeg skjærer dem med ostehøvelen
Chévre
Pinjekjerner
Søt honning

Til vinaigretten trenger du:
1 del balsamico
1/2 dl honning
5 deler god olivenolje

Del rødbetene i litt tykke skiver og legg dem på et stekebrett med stekepapir. Sprinkle over litt god olivenolje og litt havsalt og stek dem på 180 grader til de er såvidt møre og du enkelt kan stikke en gaffel gjennom dem, typisk en 20 minutter. Imens disse steker kan du lage valnøttene. Det er generelt en fordel å bløtlegge og tørke nøttene i forkant – det kan du lese mer om for eksempel her. Men smaksmessig er det ubetydelig i denne oppskriften. Rist nøttene i en tørr stekepanne på middels varme mens du rører hele tiden. De skal ideelt sett få litt farge, men ikke bli brent. Ha over en god slant med honning og la det koke inn mens du fortsetter å røre. Når honningen har lagt seg rundt nøttene har du dem over på en tallerken – de vil stivne etterhvert. Bland sammen vinaigretten så den er klar.

Når rødbetene er ferdige i ovnen, fordeler du en bit chévre på hver og en, sammen med litt pinjekjerner. Sprinkle over med litt honning og sett dem inn i ovnen igjen til osten har smeltet litt.

Dandér elementene sammen på et fat og sprinkle over med dressingen. Nyyyyyyt!!

IMG_9707

Del dette:

Legg igjen en kommentar