8 Matpakkeideér Uten Korn

IMG_0454

Den brødskiva, den brødskiva. Tenk at det kan ligge så mye kultur i en matpakke! Dessverre er ikke brødskiva idag det den en gang var – i alle fall ikke hvis du kjøper brødet på butikken. Mange som tar en titt på innholdslisten på butikkbrødet får seg en real overraskelse. For det man tenker man trenger for å lage et brød – mel, salt og vann – er tilsatt og byttet ut med en lang rekke snodige navn på ekstrakter, aromaer, fargestoffer, stivelser og det som verre er. Vi har beveget oss langt vekk fra den brødskiva som våre forfedre pakket i barnas matpakke – da var kornet høstet med kjærlighet, malt forsiktig på steinmølla, og brukt ferskt i brøddeigen sammen med salt og vann, og surdeig såklart. Man hadde bare surdeig før i tiden! Gjær er noe som ble laget da industrien tok over og forstod at man ikke tjente penger på surdeigsbrød – det tar for lang tid for den som vil lage flest mulig brød, på kortest mulig tid og for minst mulig penger. Brødene som selges i butikkene nå har stort sett ikke hevet mer enn en time. Derfor tilsettes de mye gjær og ekstra hvetegluten, som kan være svært irriterende for magen, særlig for små barn som ikke har en fult utviklet tarm. Brødindustrien (som de fleste andre som produserer mat til butikken) vil tjene mest mulig penger, på minst mulig råvarer og til lavest mulig pris. Såklart. De tenker dessverre ikke på helsa til de som kjøper.

Jeg er så utrolig glad for at jeg har lært hvordan jeg kan bruke surdeig og gamle kornsorter! Det er jo ikke vanskelig, bare man kommer i gang. Og heldigvis er fokuset på ekte brød voksende, slik at man nå kan få kjøpt surdeigbrød på flere og flere bakerier. Jeg har en steg-for-steg oppskrift på surdeigbrød HER.  Når det er sakt så kan man lage gode brød uten surdeig også – og man kan slippe unna med relativt lite gjær, ved å heve brødet over natten. Den vidunderlige bloggen Matpåbordet har mange fine oppskrifter på slike «eltefrie» brød.

Nå har jeg jo egentlig bare snakket om akkurat det som dette innlegget IKKE skal handle om, haha. Nemlig brød. For det er faktisk mulig å lage gode matpakker helt uten brød også! Jeg har en unge som aldri har vært spesielt opptatt av brød – kanskje er det fordi han ikke får det servert så ofte heller – eller kanskje jeg bare hadde «flaks»;-) Han vil heller ha pålegg uten brød;-) Men selvom du eller barna dine elsker brød, så er det gøy å variere og prøve seg på litt andre matpakkevarianter – kanskje finner dere en ny favoritt! Og synes du det blir mye jobb om morgenen – så lag matpakkene klare om kvelden, da vel! La dere inspirere av mine 10 forslag her:

IMG_0448_1_converted

Kornfrie Pannekaker!

Saftige og fluffy mini-pannekaker som lages i blender! Nydelig gode med alt slags pålegg, eller rett i hånda. Disse er også en frokostfavoritt her i huset.

2 egg
1 ss ghee/kokosolje/smeltet smør
1/2 dl surmelk/kefir
1 ts vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vaniljepulver
1 ss honning eller lønnesirup
1,5 dl mandelmel
1 dl cassavamel (kan erstattes med 1/2 dl til med mandelmel)
1/2 ts natron

Ha ingrediensene i blenderen i denne rekkefølgen. Sett på lokket og kjør maskinen på full styrke i 1 helt minutt. Stek 1 ss røre i pannen i godt med smør. Hold temperaturen svak/middels, de kan brenne seg ganske lett. Stek til de er gjennomstekt.

IMG_9859Rømmedipp! Dippen lager jeg med seterrømme (personlig liker jeg Avdem eller Rørosmeieriet sin), løkpulver, hvitløkspulver, tørket persille, paprikapulver, salt og en liten klype sukker. Jeg slumper og smaker meg frem! Det er såre enkelt. Og veldig fristende i matpakken! Bruk gjerne forskjellige grønnsaker, pølsebiter, skinke, ost – det du har!

 

IMG_9866Smørstekte kyllingvinger med salt og pepper! Veldig enkelt og digg i matpakken. Kan også serveres sammen med rømmedippen ovenfor. En stor favoritt hos 2-åringen her.

 

IMG_9964Kylling «nuggets» med sennepsdressing. En favoritt fra USA – i en ganske mye sunnere og bedre forkledning;-) Det er veldig sjelden jeg kjøper kyllingbryst – det er lite fett på brystet – jeg vil ha mer fett og saftig kyllingkjøtt – samt at jeg ikke vil bidra til den «filétkulturen» som regjerer nå til dags. Det er mye mer mat på dyret enn bryst og indrefiét. Men til denne oppskriften så bruker jeg filét likevel – jeg skjærer gjerne brystet av fra den hele kyllingen jeg kjøper. (Denne oppskriften er inspirert av mommypotamus.com – en super blogg som anbefales på det varmeste!)

1 kyllingbryst, i biter
3 ss arrowroot – glutenfri stivelse som du får kjøpt i helsekost eller på nett
2 ss paprikapulver
1 ts salt
1 ts løkpulver
Ghee/meierismør eller kokosolje til steking

Bland sammen det tørre og rull kyllingbitene i til de er helt dekket. Stek dem, avkjøl og pakk ned i matpakken. Som dipp kan man bruke rømmedippen ovenfor, litt hjemmelaget ketchup, eller denne «honey mustard» dressingen. Dressingen holder en uke i kjøleskapet og vel så det!

1 dl mild olivenolje
1 sitron
1 fedd hvitløk
1 ss eddik
1 ss honning
2 ss dijon sennep
2 klyper med salt

Bland sammen ingrediensene i en blender eller med stavmikseren. Enklere blir det ikke for en hjemmelaget dressing å være!!

 

IMG_9942

Nydelige bananmuffins! 6 store eller 8-10 små. En fin grunnoppskrift som du kan smakssette som du vil – prøv f eks med blåbær i, eller biter av mørk sjokolade for en deilig dessert i matpakken eller på tur! Oppskriften har jeg lånt fra mamacino.com.

150 g mandelmel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
2 egg
2 ss kokosolje eller ghee/smør
2 ss lønnesirup eller honning
2 modne bananer, finmost f eks med en gaffel på en tallerken
Eventuell topping

Bland sammen mandelmel, bakepulver og kanel i en stor bolle. Rør inn eggene, kokosoljen og lønnesirupen. Bruk så en slikkepott og vend inn de moste bananene. Fordel i et smurt muffinbrett, 6 store eller 8-10 små muffins. Stekes i 20-30 minutter på 170 grader – sjekk om de er ferdige ved å stikke en gaffel inn og se om du får røre på den. Får du det må de steke litt til. Avkjøles helt før du har dem i matpakken. Holder seg godt flere dager i kjøleskapet!

IMG_6960

IMG_9405

IMG_8942Middagsrester! Så enkelt som det. Gryteretter, supper, kjøtt med saus, taco. Alt går i matpakken her.

IMG_0445_convertedIMG_8255_mini«Pytt i panne» med rester fra kjøleskapet. En slager hos oss. Jeg smørsteker det jeg har av grønnsaker og kjøtt/fisk, poteter eller ris, og hiver i et par egg, eller lar være. Smaker til med salt og pepper og har det i matboksen sammen med en stor klump rømme. Gull når sulten kommer som julekvelden på kjerringa!

IMG_9930Smoothie! Ja, smoothie! Genialt å ha på en termos som holder på kulde. Eventuelt kan du sette termosen i en fryst «vinkjøler» greie som du trer utenpå flasken. (Disse får du i kjøkkenbutikker). Du kan også lage smoothien av dypfryste bær og banan, så du får en tykk «is» – da smelter den og blir perfekt flytende til lunch! Eller kanskje har du kjøleskap på jobb eller der du skal henge den dagen? Jeg har sjelden smoothie som eneste element i måltidet – ved siden av har jeg gjerne for eksempel litt spekemat og ost – også veldig enkelt å hive i matpakken.

Jeg lager smoothie stort sett hver dag – for å lure i ungen både det ene og det andre (smoothie er genialt til dette formålet – «alt» funker jo i smoothie;-), fordi det er enkelt og ikke minst fordi det smaker godt. – Ja, den må smake godt. Jeg er ikke en sånn type som sluker ned en irrgrønn smoothie med masse pulver i som smaker dritt. (Eller jo, det gjorde jeg før, da jeg trodde at jo grønnere, jo sunnere. Lol.)

Vår favorittsmoothie for tiden ser mer eller mindre ut som dette:
2-3 håndfuller bær (jordbær, bringebær, solbær eller blåbær – eller en blanding)
1 liten banan
2 kopper surmelk eller kefir
2 ss mct olje (smakløs olje som gir gode fettsyrer og super energi, fra kokosnøtten. kjøpes på helsekost)
1 ss ghee eller smør (ja, smør går i smoothien!)
3 rå eggeplommer fra fornøyde høner
1 ts rå honning og et dryss kardemomme eller vanilje for en liten variasjon i smak

 

LYKKE TIL  MED MATPAKKEN!

 

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar