FISKEPINNER og remulade/majones

IMG_0175

IMG_0144

FISKEPINNER

Fiskepinner! Så innmari enkelt å lage fra bunnen av. Jeg bruker fryst fisk til disse, fordi det er billig og funker helt fint – men du kan selvfølgelig bruke fersk filét også. All slags hvit fisk funker, men jeg foretrekker torsk, bare fordi jeg synes det er best.

Du trenger:

Fiskefilét
Siktet mel – det spiller egentlig ingen rolle hva slags mel du bruker. Jeg pleier å bruke vanlig siktet spelt her for enkelthetens skyld, men du kan også bruke spiret/fermentert mel
Egg – rørt sammen
Finmalte brødsmuler – disse kan du kjøpe ferdig i en hvilkensomhelst butikk (jeg anbefaler disse fra iherb som er laget med surdeig og spiret mel), eller så kan du lage selv i kjøkkenmaskinen av tørt brød – smaker nydelig av tørt surdeigsbrød, jeg sparer gjerne alle brødskorper til dette formålet
Smør/ghee til steking

Fisken tiner jeg i kjøleskapet over natten, hvis jeg bruker fryst fisk. Så fordeler jeg fisken i biter – de blir gjerne litt forskjellige størrelser, men det gjør da iingenting! Ruller så fisken i melet, så i egget, så til slutt i brødsmulene. Alle sidene skal være dekket. Så legger jeg fiskebitene klare på en tallerken, og steker dem i en stor stekepanne med masse smør. Når de er ferdig stekt legger jeg dem over på litt kjøkkenpapir så de holder seg sprø. Jeg serverer dem gjerne med en majones eller remulade (se nedenfor) og dampede grønnsaker eller potet/grønnsakstappe.

IMG_0188

MAJONES/REMULADE

En god majones/ailoi/remulade er veldig enkelt å lage, og lages av ingredienser man stort sett har i huset. Jeg spiser veldig sjelden majones på tube, da disse inneholder store mengder raffinerte oljer som ikke akkurat er helsebringende. Og når jeg først er i gang på kjøkkenet, så er det fryktelig enkelt å blande sammen en selv. Jeg har en Bamix stavmixer som jeg elsker – jeg bruker den til stort sett alt. Med den er det veldig enkelt å lage majones, for jeg kan ha alle ingrediensene i med en gang og blander den sammen umiddelbart. Har du ikke en slik kraftig stavmikser, så kan du bruke en håndvisp eller vanlig visp – pass da bare på at du heller i smøret/oljen forsiktig litt og litt, slik at majonesen rekken å emulgere (tykne) og ikke skille seg.

Jeg lager alltid majones på samme måte – lager en klassisk majones som utgangspunkt og krydrer videre med det jeg vil ha i – hvitløk for ailoi, chilli for chillimajones, urter for urtemajones, eller som her; persille og sylteagurker for en slags remulade som jeg synes passer godt til fiskepinner.

Til en liten porsjon majones (holder til 3-4 personer som dipp til fiskepinnene) bruker jeg:

2 eggeplommer
1 dl flytende ghee/klarnet smør
0,5 dl god olivenolje
1 klype salt
1 klype pepper
1/2 ts sennep
1/2 ts honning
1/2 sitronsaft

Ha eggeplommer, salt, pepper, sennep og honning i en liten bolle. Bruk stavmikser, håndvisp eller vanlig visp og pisk godt mens du heller i oljen og det klarnede smøret, litt og litt. La den tykne underveis. Smak til med sitron. Ha i 1 ss hakket/tørket persille og 1 ss finhakket sylteagurker, hvis du vil ha remulade. 2 fedd presset hvitløk hvis du vil ha ailoi.

OBS! Noen ganger blir ikke majonesen tykk, eller den kan skille seg – det kan skje den beste! Et lite triks da er å ha 1 ny eggeplomme i en ny bolle, og piske imens du heller i den mislykkede majonesen litt og litt. Da vil den stort sett bli bra igjen!

Del dette:

Legg igjen en kommentar