Fermentert drikke: Vannkefir

IMG_8191

Vannkefir – det er akkurat det som det høres ut som. Kefir av vann.

Vannkefir er en probiotisk drikk – det vil si at den inneholder probiotiske bakterier som er gunstige for mage og tarm. Folk flest idag har et kosthold som er langt fra optimalt og dermed ofte også en tarmflora som er likedan. Visste du at 70-80% av immunforsvaret vårt ligger i tarmsystemet? Det er altså i høy grad tarmen som bestemmer hvor friske vi er! Derfor er det viktig å fokusere på å tilføre gode bakterier til nettopp tarmen – og her er fermentert mat og drikke GULL verdt. Vannkefir er den fermenterte drikken som går raskest å lage, derfor er den fin å begynne med. Den er barnevennlig – det smaker som brus! Og du kan ha i hvilken smak som helst! Helt genialt. Det er sukker i, men veldig mye av det blir spist opp av bakteriene underveis, så det er et laaaangt bedre alternativ til både brus, saft og juice.

For å lage vannkefir trenger du vannkefirkorn. Et par spiseskjeer holder lenge til å begynne med. Når kornene er potente og fornøyde, formerer de seg fort og du får fort mange fler korn enn du greier å få brukt! Men da er det bare å dele dem ut og spre det glade vannkefir-budskap! Vannkefirkorn kan du få fra noen som har – meld deg for eksempel inn i gruppa «melkesyregjæring» på facebook – der er det stadig folk som sender avgårde korn i posten. Eller du kan bestille på nett – for eksempel her eller her.

IMG_8196

IMG_8194

Til 1 liter vannkefir trenger du:

2 ss. vannkefirkorn
2 skiver sitron (økologisk kan du beholde skallet på, ellers bør du skrelle den)
4 ss. sukker
1 liten håndfull rosiner eller aprikos (også her er økologisk det beste, for å ikke forstyrre prosessen med sprøytemidler og kjemikalier)
1 liter vann

Bland sammen ingrediensene i en bolle eller et glass og la det stå tildekket med et klede over i 2-3 døgn. Jo varmere det er i rommet, jo raskere går fermenteringsprosessen. Smak underveis ved å stikke et sugerør nedi. Smaker den veldig søtt trenger den å stå litt lenger, begynner den å smake som eddik har den stått for lenge;-) 2 døgn pleier å være perfekt. Underveis vil rosinene og kornene danse opp og ned i glasset eller i bollen, det er ganske snodig å følge med på! De lever sitt eget liv, rett og slett.

Sil av vannkefiren og ha den over på en flaske med tett lokk. Kefirkornene kan du hive rett i en ny batch med vannkefir, eller sette i kjøleskapet i litt sukkervann (husk å bytte sukkervannet omlag en gang i uken). Jeg synes mine korn fungerer best i de periodene der jeg fermenterer hele tiden. De går litt i dvale når de står i kjøleskapet. Gi bort flasker med vannkefir til venner og familie – de aller fleste synes det er nydelig godt. Sitronskivene kaster du. Noen spiser rosinene, eller bruker dem i boller eller annen bakst. Mens andre kaster dem. Gjør som du vil, men de kan ikke brukes på nytt i ny vannkefir.

Nå er drikken klar og kan brukes som den er. Den smaker ikke spesielt mye, og har lite eller ingen kullsyre. Vil du ha mer eller annen smak på den, og mer kullsyre, kan du etterfermentere med ulike smaker. Du kan bruke både bær, frukt og juice for å smakssette. Jeg synes bringebær og/eller jordbær er det beste. Men det finnes uttallige andre varianter! Prøv deg frem – kun fantasien setter grenser! Ingefær, eple, appelsin, moreller, fersken, aprikos, etc. Ren juice funker også. Og krydder, ikke minst! Kanel, nellik, mynte, basilikum.. Mye spennende å prøve!

TIl etterfermenteringen trenger du:

1 liter ferdig brygget vannkefir
1 liten håndfull smakstilsetning i form av bær, frukt, juice eller krydder

Ha sammen på en flaske med tett lokk. Jeg bruker de fra IKEA. Ikke fyll flasken helt opp – det dannes mye trykk under etterfermenteringen, og en for full flaske kan føre til en relativt stor eksplosjon av både vannkefir og glass på tak, vegger og i sofa… Jeg snakker av erfaring… Sett på lokket og la drikken stå på benken i 1 døgn. Etter 1 døgn åpner du flasken for å slippe ut luft, tar deg et stort glass med isbiter i, og setter resten kaldt i kjøleskapet! Noen liker å sile av smaken du har brukt i – personlig liker jeg å beholde det oppi. Særlig når jeg bruker bær, det smaker så godt!

Gratulerer, du har laget vannkefir! Magen din vil takke deg=)

IMG_8203

IMG_8188

(Behind the scenes….)

Del dette:

Legg igjen en kommentar