Søte Havrekjeks med Surdeig

IMG_9339

Her kommer oppskriften på noen deilige havrekjeks! Disse har vært syrnet med min elskede surdeigsstarter, slik at antinæringsstoffer i kornet er borte og de er lettere fordøyelige. Havre er faktisk et av de kornslagene som er tungest for tarmen å fordøye, tro det eller ei. Havre inneholder mye fytinsyre som gjør at det er vanskelig for kroppen å «få tak i» næringsstoffene. Noe som jo er synd, for havre inneholder blant annet mye jern, det smaker godt og mange barn er glad i havren. Ved å behandle kornet med surdeig kan du nyte dette kornet med god samvittighet og tarmen din vil fortsatt være glad og fornøyd! Har du ikke surdeigsstarter kan du bruke eplesidereddik for å få den samme effekten.

Ja, det krever bittelitt mer planlegging å behandle korn på denne måten, men kroppen din vil takke deg!!

Disse kjeksene ligner på type «bixit» i konsistens – de er litt tørrere og knasende. Selvfølgelig er de langt fra like søte som Bixit, men de er absolutt søte nok! De går unna her i huset i alle fall;-) Du kan ha i fyll som nøtter, mørk sjokolade, rosiner, tørkede bær/frukt eller lignende. Men de er veldig gode uten fyll også!

Til ca. 40 stk trenger du 

2 dl. finmalt speltmel
4 dl. havregryn (det funker med både store og små gryn!)
2 dl. smeltet smør eller ghee
2 ss. surdeigsstarter (den trenger ikke være boblende) – eller like mye eplesidereddik
1 stort egg
1 dl. kokossukker eller uraffinert rårørsukker
1/2 ts. havsalt (hvis du bruker saltet smør kan du redusere halvparten av saltet)
2 ts. kanel
1 ts. ren vanilje
1/2 ts. natron

Eventuelt fyll; jeg bruker ofte bløtlagte valnøtter og mørk sjokolade i, da har jeg 1 dl. nøtter og 1/2 dl. sjokolade i, sånn ca.

Slik gjør du

Ha det smeltede smøret i en bolle og rør inn surdeigsstarteren eller eddiken. Ha i melet og havregrynene. Du skal få en deig som er ganske smuldrete, men alt skal være fuktig og blandet med smørblandingen. Dekk over med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la det stå på benken i 8-12 timer.

Etter 8-12 timer setter du ovnen på 170 grader.

Havregrynblandingen vil ha stivnet litt over natten. Bruk en gaffel og løs opp deigen slik at den er lettere å røre i. Bruk en kjøkkenvisp eller maskin og bland sammen egg og sukker til blandingen er luftig. Ha så i salt, kanel, vanilje og natron. Ha denne blandingen over havregrynblandingen og rør godt til alt er blandet. Vend til slutt i fyllet hvis du skal ha noe. Du skal nå ha en tykk deig som kan rulles til kuler.

En kjeks med passe størrelse er ca. 1 ss med deig. Rull ut kuler og fordel dem på et stekepapir på stekebrettet. Trykk dem litt ned med fingrene. De vil sige bittelitt ut, men ikke mye, så du får plass til ganske mange på brettet.

Kjeksene stekes i ca. 10 minutter, og avkjøles på rist! De smaker aller best nystekt, men holder seg fint i en kakeboks et par dager.

IMG_9321

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar