Ghee/klarnet smør – trinn for trinn

IMG_9045

Hva er ghee?

Ghee = klarnet smør. Blant annet brukes det mye i Indisk og Arabisk mat, og kokker bruker det gjerne i sauser. Du har kanskje lagt merke til at smeltet smør skiller seg, hvis du har smeltet smør noen gang (det håper jeg du har). Man får en klar væske iblandet hvite partikler eller en hvit sky i bunnen av gryta. Det er melkeproteinet som samler seg til en hvit sky, mens den klare væsken er rent fett.

Hvorfor er det bedre å bruke ghee eller vanlig smør?

Man får et smør/en fettkilde som tåler høy temperatur (det gjør ikke melk, de fleste vet jo hvor raskt melk brenner seg),

Det er sunt og det smaker godt, det er til og med gull å bruke i smoothies!

Det kan brukes som erstatning for olje i de fleste oppskrifter,

Det kan oppbevares i romtemperatur og er enkelt å hive i de fleste retter eller i panna,

Det er allergivennlig

For min egen del så merker jeg at jeg bruker mer smør når jeg har ghee for hånden, noe som helt helt supert. Vi trenger masse riktig fett for god helse!

Man kan forsvare å kjøpe konvensjonelt smør, siden man skiller bort melkeproteinet som jo er der medisinene og det dårlige fôret befinner seg. (Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg kun brukte Rørossmøret, det er såklart det aller beste, men det kan jeg altså ikke). Vi bruker rimelig store mengder smør her i huset – jeg kjøper 3-4 pakker med Tine meierismør i uken + at det går med minst en pakke upasteurisert smør som brukes på brødskiven og den slags.

Hvordan man gjør det

Å smelte ghee er såre enkelt! Du trenger;

En gryte
Smør
Nøttemelkpose, osteklede eller en finmasket sil (kan sløyfes)

Ha smøret i gryta og smelt det på svak varme. Ovnen min går til temperatur 9; jeg setter den på 2 når jeg skal lage ghee. Når smøret er helt smeltet vil du se at det klarnede fettet ligger over en hvit sky i bunn av gryta. Har du f eks et osteklede så heller du blandingen gjennom kledet og over på et rent glass. Har du ikke et osteklede eller tilsvarende så kan du helle den klare væsken rett over på glassene, men det er da sannsynlig at du vil få med noen partikler med melkeprotein. (På bildene her så hadde jeg helt rett over på glassene og du kan se noen få hvite prikker.) Skal du servere til noen som er svært sensitive for melk så er det lurt å bruke et klede for å være sikker på at ikke noe melk lurer seg ned. På bildene her så viser jeg prosessen trinn for trinn.

IMG_9011

IMG_9013

IMG_9030

IMG_9032

IMG_9042

Del dette:

Legg igjen en kommentar