Enkel Kjøttsuppe – & et par tips til hvordan rekke å lage næringsrik hverdagsmat hver dag!

IMG_8959

Hei!! Nå er det en stund siden sist. Plutselig hadde jeg tatt en liten pause herfra. Det er jo med blogging som med andre hobbyer – det blir liksom ikke så mye til når man ikke har inspirasjon. Og det hadde jeg rett og slett ikke på slutten der. Kombinasjonen småbarnsforelder, fulltidsstudent og hjemmeværende husmor er heller ikke til å kimse av kan man si;-) Men nå kjenner jeg at driven er i gang igjen. Så her er jeg! Håper du vil følge meg videre på denne matreisen og la deg inspirere!!

Med den nevnte kombinasjon av roller jeg innehar om dagen står hverdagsmaten i fokus her hjemme. Jeg vil servere familien min næringsrik mat som smaker godt, men det kan ikke ta så fryktelig lang tid. En 2 åring er ikke spesielt interessert i å vente så lenge på at maten skal lages heller;-) For å få dette til gjør jeg blant annet 2 ting som jeg tenkte jeg skulle dele med dere.

1 Planlegg!!

shutterstock_211003489

For det første planlegger jeg ukens måltider hver søndag. Jeg planlegger både luncher og middager. Frokosten tar vi dag for dag og bruker stort sett ingredienser vi allerede har liggende. Jeg skriver opp på telefonen min (ingen andre som bryr seg om hva vi skal ha, haha!) hva vi skal ha de ulike dagene. Og jeg skriver handleliste. Middagene er ulike hver dag. Lunchene er ofte middagsrester eller frokostrester, eller enkel «tapas» av litt diverse jeg finner i kjøleskapet. Frokosten varierer noe som nevnt, men jeg har mine enkle favoritter som går igjen – surdeigsvafler med pålegg, egg/bacon og surdeigsbrød, bananpannekaker, en fettrik smoothie eller smørstekte poteter med egg. Eller alt på en gang;-) Vi har stort sett god tid om morgenen så til det måltidet kan vi lage det vi har mest lyst på den dagen. Jonathan får stort sett bestemme frokosten, med mindre han foreslår godteri;-)

Søndag kveld går jeg gjennom kjøleskap, fryser og kjøkkenskap og ser hva vi har som må eller kan brukes. Vi kjøper stort sett kjøtt i store kvanta rett fra bonden et par ganger i året og fryser ned – for å spare penger, spare tid i butikken, for å sikre god kvalitet på maten og for å bruke alle deler av dyret. Så kjøtt har vi stort sett i frysern. Det samme med frossen fisk – det kjøper vi fra fiskebilen. Jeg velger ut det vi skal ha den kommende uken og legger dem i kjøleskapet til sakte tining. Og jeg planlegger måltidene rundt det vi har. Jeg er ikke så glad i å kaste mat og prøver derfor å alltid bruke noe vi allerede har, til måltidene.

Mandag storhandler jeg for den kommende uken. Det er utrolig hvor mye penger (og tid) vi sparer på det! Jeg handler stort sett for 1000 kroner i uken, og vi er 4 (eller 5, når nabojenta joiner) som spiser hver dag. Og jeg handler vel 90% – 100% økologisk.

Jeg sjekker alltid de økologiske hyllene for datovarer som er på tilbud (kall meg gjerne KiwiBob II, haha!) og det er ikke sjelden jeg gjør noen reale kupp! Da blir jeg veldig glad og ringer mannen min som ler av meg. Jeg har handlet så mye mat i mitt liv at jeg har ganske god kontroll på hvilke butikker som har de beste prisene og utvalget. På Coop Mega handler jeg stort sett økologiske grønnsaker, da jeg synes de stadig har det beste utvalget der. På Kiwi finner jeg ofte mye økologisk frukt, det begynner å komme seg med grønnsakene også – det er ofte billigst på Kiwi når jeg først finner økologiske alternativer. På Meny handler jeg Holte kylling og Grøstad pølser. Nå har de frossen økologisk kylling på Coop Mega også, faktisk!

Jeg kjøper mye av de samme varene hver uke – mye smør (jeg kjøper 3-4 pakker konvensjonelt meierismør og smelter til ghee) og mye egg (når jeg ikke har fått det fra andelsgården eller kooperativet) – vi bruker ca. 30 egg i uken, økologiske grønnsaker som er tilgjengelig til en grei pris (hele sommeren og høsten plukker vi dette selv fra andelsgården, da), økologisk frukt, urter og bær som er tilgjengelig til en grei pris, og eventuelt ekstra varer jeg trenger akkurat den uken. Jeg justerer alltid måltidene etter hvilke grønnsaker jeg får tak i til en grei pris – jeg kjøper ikke på død og liv en økologisk persillerot hvis den koster 50 kroner. Da bruker jeg heller en annen grønnsak isteden for persillerot! Hvis jeg bruker en oppskrift henger jeg meg aldri opp i detaljer;-) Jeg bestiller også noen ting på nettet der jeg vet at det er billigere. F eks økologiske kraftbein fra 123levert. Tørrvarer som mel, krydder, etc. kjøper jeg også på nett i store kvanta.

Mandag kveld bruker jeg på å forberede det jeg kan for uken som kommer. Jeg smelter ghee. Jeg setter over en stor kjele med kraft. Jeg lager kanskje fiskekaker som kan være lunch hele uken. Eller jeg baker et brød. Eller jeg kutter opp grønnsaker som skal brukes gjennom uken og lar dem ligge ferdigkuttet i kjøleskapet klare til bruk. Eller noe i den duren. Jeg kan skru på musikken (eller Skam på macen, lol) og kutte grønnsaker i fred. Ren idyll for en småbarnsmor;-) Ja, jeg bruker en kveld på det – men det sparer meg mye tid resten av uka.

2 Slow cooking!

Chopped-vegetables

Slow cooking – treig matlaging?! Ordet alene høres jo ut som om dette er noe som krever fryktelig mye tid og ork… Men det er det altså ikke! Her (i min verden) kreves minimalt med innsats. Jeg lager slike treige hverdagsmiddager flere dager hver uke. Det innebærer at jeg forbereder middagen om morgenen samme dag eller tilogmed kvelden før etter at barnet er lagt og freden har senket seg. Da tar jeg det planlagte kjøttstykket og hiver det i en jerngryte sammen med noen grønnsaksvenner, urter, kraft eller vann, salt og pepper, setter på lokket og glemmer hele greia frem til en times tid før middagen skal være klar – da hiver jeg oppi litt mer av de ferdigkuttede grønnsakene fra kjøleskapet sånn at de blir akkurat passe møre. På denne måten lager jeg supper, gryter, pastasauser – you name it! På samme måten gjør jeg det hvis vi skal ha en helstekt kylling eller et annet kjøttstykke som ikke egner seg blandet med andre ting. Da smører jeg kyllingen/kjøttet inn i godt med smør, salt, pepper, og hiver det på stekebrettet sammen med litt hvitløk og sitron eller annet som passer til, og steker like lenge i ovnen. Tilbehøret jeg har ved siden av disse tingene er stort sett svært enkelt. Ikke bare sparer jeg masse tid på å gjøre det på denne måten – maten får utvikle en helt annen smak og aroma enn hvis jeg skulle laget det like før det skulle spises.

Å lage mat på denne måten gjør det også innmari enkelt å lage store porsjoner som er gull i matpakken, til frokost (ja, det går an å spise middagsmat til frokost!) eller til middag en annen dag. Det er ingenting i veien for å spise den samme maten flere ganger den samme uka, så lenge maten er næringsrik!

Som et eksempel på slik treig hverdagsmat er denne Kjøttsuppen. Her kan du bruke det kjøttstykket du vil. Vi som kjøper store deler av et helt dyr har ofte kjøttstykker vi ikke aner hva er liggende. Da må jeg google meg frem til hvilken del av dyret dette er og hvordan den best tilberedes. I denne suppen hadde jeg er stykke som jeg ikke husker navnet på, men jeg husker at det sto på nettet at den tilsvarer en ytrefilet – noe jeg egentlig ikke er så glad i, for den har ikke så mye fett på seg. Men vi bruker som nevnt det vi har! Jeg var ikke sikker på hvordan den skulle oppføre seg i suppa – men den greide seg fint synes jeg. Det beste er nok likevel å bruke type «suppekjøtt» eller «grytekjøtt» til oppskriften her. Når det gjelder grønnsaker her så ikke se deg blind på mine forslag! Som nevnt ovenfor bruker jeg bare det jeg fant i butikken denne mandagen.

For kjøttsuppe til 4-5 personer trenger du:

600-800 gram kjøtt, i forhold til hvor mye av suppen du ønsker skal være kjøtt
2 økologiske gule løk, i stykke strimler
2 fedd hvitløk, finhakket
4 store økologiske gulrøtter, i 2 cm. store biter
2 økologiske pastinakk
1/2 økologisk blomkålhode
En håndfull friske urter – her brukte jeg basilikum i suppen og rosmarin til pynt
Kraft eller vann som dekker
Rikelig med havsalt og pepper

Har du god tid? Da kan du surre løken i rikelig med meierismør eller ghee på middels varme til den begynner å bli blank, da har du i hvitløken og rører rundt et lite minutt før du har dette over i gryten du skal bruke til suppa. Videre bruner du kjøttet såvidt i panna og har også dette over i gryta.

Har du dårlig tid? Da slenger du kjøtt, løk og hvitløk rett i gryta uten å steke noe først.

Ha også den ene gulroten oppi gryta, den gir god smak. Jeg tar ikke alle for da får du gulrotgrøt og ikke suppe med gulrotbiter. Sammen med urtene, salt og pepper. Dekk over med kjøttkraft eller vann. Ha på lokket og sett gryta inn i ovnen på 80 grader. Jeg er ikke redd for å gå fra maten på denne måten – det er alltid mye væske i gryta slik at den ikke vil koke bort og brenne. Men er du ikke komfortabel med det så kan du sette ned til 50 grader når du sover eller er ute av huset. Ta en titt under lokket inni mellom og se hvordan det står til. Jeg lar gryta stå sånn i opp til 1 døgn. Minimum 12 timer. Kjøttet skal til slutt være så mørt at det faller fra hverandre. En times tid før servering, f eks i det du kommer inn døren fra jobb, hiver du oppi resten av gulrøttene, pastinakken og blomkålen og setter opp temperaturen til 150 grader. Da er de perfekte etter en bitteliten stund. Suppen er ferdig når de siste grønnsakene er møre. Ta suppen ut av ovnen og smak til med salt, pepper og eventuelt mer urter. Server den som den er, eller med litt ris til hvis du er ekstra crazy!

Lykke til!!!

IMG_8942

Del dette:

Legg igjen en kommentar