Hjemmelaget leverpostei med Rosmarin og havsalt

IMG_6753
IMG_6771
Jeg har skullet skrive ned denne oppskriften helt siden jeg begynte å lage leverpostei for akkurat 1 år siden, da guttungen skulle ha leverpostei for første gang. Stabburet sin gule boks med babysmil lurer såklart ikke meg! Her måtte ermene brettes opp – det skulle lages leverpostei! Jeg hadde aldri laget det før, og måtte overtale mannen til å skjære opp og skylle leveren for jeg klarte ikke å ta i den;) Pysa! (Kjøper du kyllinglever fra Holte trenger du ikke tenke på å måtte kutte opp, for disse er allerede små.)
Lever er supermat! Og faktisk noe av det aller sunneste vi kan spise. Blant annet har lever et høyt innhold av jern, vitamin A, folat og vitamin b12. Det er grunnen til at blodfattige eller små barn gjerne blir anbefalt å spise leverpostei. Men har du sjekket leverinnholdet på leverposteien du kjøper i butikken? Ofte er det ikke særlig høyt. Kjøpeleverposteien inneholder mye mer «fyll» som mel og salt enn lever:( Og er dermed egentlig ikke sunt i det hele tatt. Vil du servere familien din en skikkelig jernbombe av en leverpostei som også smaker godt, så prøv denne da vel! Det er enkelt å lage, og du kan dele den i mindre biter og fryse ned. 
Noen har lever i gryter eller kjøttkaker, og noen har den rå rett i sin morgen-smoothie. (Hadde jeg bare vært SÅ tøff!) Jeg spiser ren tørket lever på kapsler fordi jeg ikke er så glad i leversmaken alene. Men leverpostei er dødsdigg! Her er det enklere å kamuflere smaken. Jeg har i mest mulig lever i posteien, men vil ha minst mulig smak av den;-) Kanel er med på å mildne leversmaken, hvitløk og rosmarin kamuflerer godt. Du kan også prøve deg frem med andre urter og smaker. Denne posteien er skikkelig smøremyk og derfor også perfekt på en fersk skive ekte surdeigsbrød. Et dryss havsalt på toppen er et must. Og gjerne noen skiver syltede rødbeter eller agurker. 
IMG_6747
Til 1 stor brødform eller to små trenger du:

500 g økologisk kyllinglever – du får bestilt Holte sin i alle butikker som selger deres kylling. Du kan også bruke lever fra lam, svin eller okse – men disse har ofte en kraftigere leversmak. 
4-5 fedd hvitløk, hakket
1 gul løk, hakket
1 ts Helios ceylon kanel
2 ts Helios tamari, japansk soyasaus
1 ts havsalt
2 økologiske egg
1 ss arrowroot, evt maizenna eller potetmel
120 g smeltet smør
120 g bacon (en pakke), skåret/klippet i biter
pepper
4 «kvister» (+ noe til pynt) fersk rosmarin
Havsalt til dryss

 

IMG_6749

IMG_6770

 
Skyll leveren og forbered de andre ingrediensene slik at du har alt klart. Smelt smøret i en stor stekepanne, og ha i bacon og løk. La det surre til løken er myk. Ha i hvitløk og la det surre et par minutter til. La blandingen avkjøle seg litt, før du har den i en foodprosessor med S-blad (eller en kraftig blender) sammen med resten av ingrediensene. Kjør røra i maskinen helt til den er klumpfri og jevn. Hell blandingen over i en/flere ildfaste former. Du bestemmer selv hvor høy du vil posteien skal bli. Formene stekes i vannbad (du har litt vann i bunnen av stekebrettet i ovnen) på 160 grader i ca 45 minutter (steketiden kan variere ut fra hvor stor(e) form(er) du har brukt), til den er gjennomstekt. Men pass på å ikke oversteke, for da kan den bli tørr. Pynt med rosmarin og strø på et godt dryss med havsalt. Smaker deilig med Helios rødbeter i skiver eller Helios syltede agurker. 
 
PS! Posteien kan fin deles opp i mindre stykker og fryses ned. 
Dette innlegget er sponset.

Del dette:

Legg igjen en kommentar