Croissanter!!

IMG_7309

IMG_7306

Croissanter!! trenger to utropstegn bak seg, altså!! Det finnes ikke noe bedre, eller? De MÅ lages med ekte meierismør og med ekte helmelk for å få den virkelig gode smaken. Litt tid tar det, men er virkelig verdt det…

PS! Du kan fryse ned rå croissanter og ta dem opp fra fryseren kvelden før du skal ha fransk frokost. Da lar du dem tine på benken om natten og steker dem om morgenen.

Til en stor porsjon (2 brett) croissanter trenger du:

1 kg Helios finmalt hvetemel
25 g fersk gjær
5 – 6 dl helmelk
1 økologisk egg + 1 til steking
1 dl Helios rårørsukker
500 g ekte meierismør (bruker du usaltet smør må du tilsette ca 1 ss salt i deigen, bruker du saltet smør trenger du ikke tilsette ekstra salt)

IMG_7298

IMG_7258

Bland sammen hvetemel, gjær, melk, sukker, egg og eventuelt salt i en bakebolle. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok, da elter du til du har en glatt og smidig deig, ca 5 minutter. Knar du for hånd tar det noe lenger tid. Når deigen er ferdig eltet pakker du den godt inn i plast og lar den hvile på benken i 30 minutter, så i kjøleskapet i 2 timer. Deigen skal være kald når du skal begynne å jobbe med den. Smøret lar du også stå kaldt.

Kutt smøret i 6 like store skiver.

Ha deigen ut på en melet benkeplate. Kjevle den ut til en stor firkant, ca 3-4 cm tykk. På midten plasserer du smørskivene, slik at de også former en firkant (det finnes ulike måter å gjøre dette på, men jeg synes denne er enkel og funker bra). Nå skal deigen brettes over smøret slik at alt smøret er dekket av deig. Snu hele deig»pakken» på hodet. Kjevle deigen ut igjen til en firkant, til den er 2-3 cm tykk. Det kan være litt tungt i begynnelsen. Brett den sammen igjen i tre deler – ovenfra og inn mot midten, så nedenfra og over det hele. (se HER som eksempel).

Pakk deigen godt inn, og ha den i kjøleskapet til den er kald igjen, ca 45 minutter. Da gjentar du kjevle og bretteprosessen. Pass på at deigen er ordentlig kald når du kjevler den, slik at ikke smøret smelter for mye inn i deigen. Smør og deig skal ligge lagvis, det er slik vi får de luftige lagene i croissanten.

Gjenta prosessen en tredje gang, før du kjevler deigen ut i et rektangel, ca 8 cm høy. Skjær ut trekanter, rull dem sammen til horn og plasser dem på to papirkledde stekebrett. Croissantene skal nå heve tildekket i ca 2 timer på 25 grader, f eks i et varmt rom eller på badegulvet. Jeg har latt dem stå på brettene i kjøleskapet over natten, for så å ta hevingen om morgenen. Da trenger de litt mer hevetid, men resultatet blir like bra.

Croissantene pensles med egg og stekes på 180 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne på toppen. De smaker aller best helt nystekte, men kan også fryses etter at de er avkjølt.

Bonne chance!!

PS! Følg meg gjerne også på snapchat («smakavhimmel»), så får du se trinn for trinn når jeg lager noe godt 🙂

IMG_7290

 

Dette innlegget er sponset. 

 

 

 

Del dette:

2 thoughts on “Croissanter!!

Legg igjen en kommentar