Eltefritt Speltbrød (minimal innsats og lite gjær!)

IMG_6370

Har du glutenallergi er ikke dette brødet noe for deg – men det er supert for deg som er sensitiv for gjær! 5 – 10 gram fersk gjær er alt som trengs i dette store brødet! (1 pakke fersk gjær er 50 gram) Grunnen til det er at vi lar deigen heve seg i sitt eget tempo i mange timer, istedenfor å stressheve den med masse gjær på kort tid. Jeg vil påstå at dette brødet er det enkleste brødet du kan bake – det er vanskelig å ikke få det til. Et must er imidlertid en jerngryte med lokk, eller en annen gryte som tåler høy temperatur i ovnen. Når vi bruker en slik gryte får vi en deilig sprø skorpe og en et saftig fyll.

Denne oppskriften gir ett stort brød, men jeg anbefaler å følge oppskriften som den er, selvom du kanskje ikke får spist opp hele brødet med en gang. Del det heller i to deler når det er avkjølt og frys ned den ene delen. Når du skal bruke frossent brød tar du det ut av fryseren om kvelden og lar det ligge å tine på benken over natten, før du steker det i noen minutter på 200 grader til du har fått tilbake den sprø skorpen. Det går helt fint! Men ikke frys ned brødet mer enn 1 gang…

IMG_6400

Du trenger:
ca. 1 kg speltmel (50% siktet og 50% sammalt) + noe ekstra til utbaking
ca. 8 dl. kaldt vann
5 – 10 gram fersk gjær, eventuelt en knivsodd tørrgjær
1 ss. honning
1 klype havsalt
(1 jerngryte med lokk, uten noe av plast på)

IMG_6382

Ha vannet i en bakebolle og rør ut gjær, salt og honning. Sikt i melet litt og litt og bland alt sammen. Du trenger ikke elte deigen, bare pass på at ingrediensene er blandet. Den skal være ganske fuktig. Tilsett mer mel/vann hvis det trengs. Ha plast over bakebollen og la deigen heve på kjøkkenbenken i ca. 12 timer, eller over natten.

Ha et bakepapir på benken og strø på masse mel. Hell deigen ut på denne. «Brett» deigen sammen et par ganger før du har deigen tilbake i bakebollen. (Det er fint å drysse litt mel i bunnen av bakebollen her, så deigen enkelt veltes ut etterpå. La deigen etterheves i 45 – 120 min.

Ca. 15 min. før deigen er ferdighevet setter du jerngryten med lokket inn i kald ovn. Skru på 225 grader. Når gryten er glovarm tar du den ut av ovnen og vipper deigen ned i gryta. Rist den litt på plass. Hvis du ønsker det kan du skjære et snitt eller to i deigen så den får et fint mønster på toppen. (Jeg gjorde ikke det denne gangen, så min overflate er helt jevn). La brødet stekes med lokket på på nederste rille i ca. 30 minutter (fortsatt 225 grader), før du tar av lokket og lar det steke videre i ca. 30 minutter til, eller til det har en fin og gylden stekeskorpe. Brødet er klart når du får en hul lyd ved å banke på undersiden av det.

La brødet bli helt avkjølt før du skjærer deilige skiver. Mmm!!

IMG_6402

Del dette:

0 thoughts on “Eltefritt Speltbrød (minimal innsats og lite gjær!)

  1. Pingback: Fyldig Tomatsuppe på 1-2-3 | Smak av Himmel

Legg igjen en kommentar