Speltboller (grunnoppskrift) med Mandelfyll

img_4239

Er det ikke rart hvordan man plutselig liker noe som voksen som man ikke kunne fordra som liten? Smaksløkene ombestemmer seg helt plutselig! Eller så gidder man bare smake på det som er litt annerledes når man blir eldre. En av disse tingene for meg er boller med fyll. Eller «voksenboller» som vi kalte det. Mamma lagde alltid en porsjon med voksenboller, og en porsjon uten fyll som var til barna. Og vi lo selvfølgelig av de voksne som kunne spise så «ekle» boller. Nå kan jeg ikke forstå hvorfor ikke det var de plaine bollene som var «voksenboller» – boller med mandelfyll er jo bare helt FANTASTISK. Gud så mye de små går glipp av.

Denne bolleoppskriften er helt hvete-fri! Speltmel er gir akkurat like godt og luftig resultat som hvetemelet. Og du får mer næring og mindre gluten med på kjøpet! Prøøøøv!! Dette er min grunnoppskrift på boller som du kan bruke som basis til alt som inneholder bolledeig – kanelboller, rosinboller, skoleboller, kringle… Mmmm! Se også min oppskrift på Bollebrød med spelt – helt nydelig.

I fyllet bruker jeg kokkossukker her – et næringsrikt alternativ til det raffinerte sukkeret med en lavere GI. (Du kan lese mer om kokkossukkeret i min oppskrift på Cookies med havregryn & blåbær her). Men har du ikke kokkossukker kan du fint erstatte det med vanlig rørsukker.

img_4256

Til ca. 20 boller trenger du:
800 g. finmalt speltmel
1 pakke fersk gjær (har du goood tid til heving holder det med en halv pakke)
4 dl. lunken H-melk (ikke varmere enn 40 grader, ikke kaldere enn ca. 36)
1 ts. kardemomme
1/2 ts. vaniljepulver
100 g. rørsukker
150 g. smør, i terninger
1 klype salt

Til fyllet: (holder til halve deigen – dobble mengden her hvis du vil ha fyll i alle bollene)
100 g. hakkede mandler
50 g. kokkossukker
70 g. smør

hei img_4219

Bland sammen alle ingrediensene, unntatt smøret. Du trenger ikke løse opp gjæren i melken, bare smuldre den rett i sammen med resten. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok hvis du har – hvis ikke så kan du kna fint med hendene også. Kna til alt er samlet. Ha i smørterningene og elt godt til alt smøret er inni deigen. Husk at spelt ikke trengs å eltes like lenge som hvetemelet, men ikke vær redd for å kna så godt at alt er blandet inn! Du skal få en jevn og glatt deig. Er den for våt/tørr tilsetter du litt mer mel/melk. La deigen heve under et klede på kjøkkenbenken så lenge du har tid, til ca. dobbel størrelse.

img_4229 img_4248

Bland sammen fyllet hvis du skal ha det. Fordel deigen i emner. Dytt ca. 1 ss. fyll i hver bolle, lukk rundt kantene og rull bollene på vanlig måte.

Etterhev bollene på stekebrettet under et klede i ca. 30-45 min. Pensle med egg og stek i midten av ovnen på 225 grader i ca. 8 minutter. Serveres varme. Er best ferske. Kan fryses.

img_4227 img_4241

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar