Søt & Deilig Eple & Rabarbara Pai (Glutenfri & Sukkerfri)

IMG_3587

Min farmor er bedre enn din farmor. Og hun er verdens beste eplepai-baker. Du tror vel det er din egen farmor som innehar denne æres-tittelen, men jeg er redd jeg må skuffe deg her og nå. Med denne kaken tar hun gullmedaljen og jubler fra øverste trinn. Du innser det sikkert ikke før du har laget denne smuldrepaien – tatt en bit, kjent den søt og knasende mot tungen og svelget saakte. Men DA, da skjønner du det. Ingen slår min farmors eplepai. Søte, varme epler på en knasende sprø bunn, og med et touch av mandel og kanel. Helt fantastisk.

Farmor er bevisst på hva hun putter i seg selv og oss. (Hun er f. eks. en SUPER juicer og har sin egen juicemaskin fra lenge før min tid). Derfor lager hun kaken sin med rørsukker istedenfor det hvite raffinerte. You go, girl! Men jeg er nok hakket mer bevisst enn henne – og uansett hvor mye jeg elsker denne eplepaien, var jeg nødt til å prøve meg på en gluten & sukkerfri variant. Noe av det enkleste å lage glutenfritt er jo nettopp en smuldrepai! I tillegg til epler hadde jeg også i fersk rabarbara, som jo er så deilig på denne tiden av året. Jeg elsker å bruke sesongbaserte varer og kaster meg over de lange grønne og røde stilkene så snart jeg ser dem i butikken. Rabarbaraen er veldig sur alene, men i denne paien passer det helt perfekt. (Du kan selvfølgelig erstatte rabarbaraen med mer epler). Så brett opp skjorta og dra frem utstyret – vi skal lage Farmors Beste Eplepai ala Carro!

IMG_3589

Til 1 liten paiform: (Bruker du en paiform av normal størrelse ville jeg ha doblet denne oppskriften)

3 dl. glutenfrie havregryn, lettkokte
2 dl. skåldede mandler (uten skall)//Mandelmel
50 g. smør + noe til topping
2 ss. søt honning
En klype salt

2 store epler (Jo surere, Jo bedre her!), i tynne skiver
1 stor stilk rabarbara, i biter
Litt vaniljepulver//Vaniljestang
Litt mandler til topping
Litt kanel

IMG_3595

Ha rabarbarabiter og eplebiter i en skål sammen med 1 ss. honning og en klype vanilje. Rør godt så alt er dekket av honningen. Sett det til siden mens du forbereder bunnen.

Mal mandler og havregryn til mel i en blender. Smuldre i smøret og ha i honningen og saltet. Kna til du har en samlet deig. Trykk deigen ned i paiformen og litt opp på kantene. Ha over eplene og rabarbaren. Strø over kanel og hakkede//skivede mandler. Jeg har også litt smør på toppen her, men dette er valgfritt.

Stek kaken i oven på 175 grader i ca. 30 minutter, eller til den er gylden og fin. Server med vaniljeis og friske bringbær.

IMG_3592

Hot Tips: Lag en Kjærlighets-versjon til den du er aller mest glad i. Når jeg lager større kaker, lager jeg ofte en mini-test-versjon til kjæresten. Idag var intet unntak. Jeg lagde det samme fyllet men dekket den med små hjerter. Disse trykket jeg ut av en spelt-deig jeg slang sammen av speltmel, smuldret i smør og litt honning. Kanskje kjæresten din også fortjener en liten overraskelse?

IMG_3499

Del dette:

Legg igjen en kommentar