Hvetegress – Hvorfor du bør bruke det + 2 Tips til hvordan

Naturens mutivitamin!

IMG_2665

Hvetgress er hvetens små og unge spirer. Det kan spises (presses) ferskt, eller tørkes og brukes i pulverform. Pulveret lages ved at spirene tørkes på svært lav temperatur, slik at all næringen fortsatt er i behold. Det er derfor like fint og bruke pulver som ferskt gress! Så hvorfor er dette grønne greiene så bra for oss? Omtrent 70 % av hvetegressets innhold er klorofyll. Hvetegresset inneholder også 20 aminosyrer, 90 av 102 mulige mineraler (!!) og flere vitaminer. Blant annet er vitamin A representert som er viktig for en sunn og frisk hud. Gresset virker rensende på kroppen, er med på å forsterke immunforsvaret, øker ditt energinivå og er godt for ledd og fordøyelse. Det sies at 1 ss. konsentrert hvetegress inneholder like mye næring som et helt kjøleskap grønnsaker! Fantastisk, ikke sant?

IMG_2895

Det anbefales 1 ts. pulver om dagen. Og skal du blande det med væske så unngå å blande med citrusfrukter – da klumper det seg og smaker ekkelt. Jeg holder meg til eplejuice, eller vann. Se forslag til bruksmåter nedenfor.

IMG_2658

Jeg kjøper mitt hvetegress fra Green Nutrition (se www.greennutrition.no), en liten, nylig oppstartet bedrift som drives av et ivrig ungt par. Jeg taff dem på Vegetarfestivalen i Oslo, og lærte mer om deres produkter og deres ideologi rundt grønn mat. De har valgt sine produsenter nøye og med omhu, noe jeg setter pris på. Det er jo så viktig at vi ikke glemmer den lange prosessen som ligger bak det å gi oss vestlige all denne supermaten. Ikke alle produsenter er like opptatt av gode arbeidsvilkår for sine ansatte. Jeg vil derfor anbefale dere å kjøpe hvetegresset fra Green Nutrition. De har også spirulina, byggress og mye annet spennende. De jobber også for å holde prisene på et lavere nivå enn andre merker, slik at studenter også har råd til supermat. Love it!

Neste spørsmål blir derfor hvordan man kan bruke dette hvetegresset. Det ferskpressede må du drikke umiddelbart og ferskt så det er det ikke så mye mer å snakke om. Men når det gjelder pulveret har vi litt fler muligheter. Jeg pleier å bruke det i smoothies, men har også eksperimentert med det i bakst og desserter til og med. Når jeg har eksperimentert så har eg prøvd å fremheve det søte i smaken, slik at det ikke skal smake for «grønt». Så disse oppskriftene passer godt til nybegynnere!

Hvetegress Smoothie (1 glass)

IMG_2655

2 skiver ananas

1/2 kiwi

1/2 frossen banan

1/2 avokado

1 liten håndfull fersk spinat

1 ts. hvetegress

Eplejuice, ca 1,5 – 2 dl.

Kjør i blenderen. Ha i mer juice hvis du liker smoothien mer flytende. Server på is og drikk umiddelbart. Nam!

Grønne Kjærlighets Müslibarer (1 brett)

IMG_2891

IMG_2901(Du kan også bruke røren til müsli, da steker du det løst og rører rundt hvert 5. minutt til den er gylden)

3 dl. små havregryn

1 dl. hampfrø

1/2 dl. linfrø

1/2 solsikkefrø

1/2 dl. frøblanding (gresskarkjerner og pinjekjerner)

1 dl. skivede mandler

1 dl. kokkosflak

2 ss. kokkosmasse

2 ss. spirulina (kan sløyfes)

1 ss. hvetegress

1 ss. kokkosolje

6 ss. honning

3 ss. lønnesirup

1 ts. kanel

1 ts. vaniljepulver

IMG_2875Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Varme oljen, honning, lønnesirup, kanel og vanilje i en liten gryte på middels varme. La det smelte sammen i noen minutter før du heller det over den tørre blandingen. Fordel røren utover et stekepapir på en stekeplate. Bruk en slikkepott til å jevne det utover. La det være ca 1 cm. tykt. Ønsker du hjerteformede barer så bruker du en hjerteform, eventuelt en kniv og skjærer ut. Det som blir til overs rundt hjertene lar du bare ligge, det kan du smuldre opp etter steking og bruke som musli. Eller så kan du bruke en pizzakutter og forme til firkanter. Whatever suits you! Stekes på 160 grader i ca. 30 minutter, men følg med. Alle ovner er ulike! Avkjøles på rist.

IMG_2919Perfekte som mellommåltid på jobben, eller som gave! Smaker kjempegodt!!

IMG_2915

Del dette:

0 thoughts on “Hvetegress – Hvorfor du bør bruke det + 2 Tips til hvordan

Legg igjen en kommentar