Deilig Bolle-Brød Av Spelt Med Mandel-Topping

img_3095

Oppskriften er basert på mammas Aller Beste bolleoppskrift, som virkelig er verdens beste. Den er kanskje ikke så ulik andre mammaers bolleoppskrifter, men det er noe med følelsen av ekte mors-kjærlighets-boller. Ingenting er som det. Mamma lagde alltid bollene med fyll – smør, hakkede mandler, sukker og rosiner i midten av den saftige bollen. Mmm! Jeg lager fortsatt disse fylte bollene fra tid til annen, men idag tenkte jeg å bruke oppskriften som inspirasjon til en fletteloff, en fletteloff litt utenom det vanlige.  Det jeg gjorde var å bytte ut hvetemelet med spelt og minke mengden sukker. Så disse er ikke like søte som tradisjonelle hveteboller, men de er søtere enn brød. Derav navnet «Bolle-Brød». Navnet minner meg også om barna på Filippinene som kaller boller for Bolle-Bread <3

I tillegg bruker jeg rørsukker istedenfor raffinert hvitt sukker her. Rørsukkeret er ikke stippet for næringsstoffer slik raffinert sukker er. Men inneholdet blant annet magnesium, kalsium og jern. Rørsukkeret er også snillere mot blodsukkeret vårt, men likevel er det tilnærmet like søtt som det helt hvite sukkeret.

Jeg bruker her bare en halv pakke gjær, fordi jeg liker at deigen får heve i sitt eget tempo, og fordi det er bedre for magen vår med mindre gjær. Da må deigen heve i flere timer. Jeg pleier bare å la den stå på benken til jeg ser den er ca. dobbelt så stor. Men har du dårlig tid kan du helt fint heve på kortere tid – da må du bare doble gjærmengden, og la gjerne deigen heve på et lunt sted.

img_3107

Av denne deigen fikk jeg 2 store fletter og 10 små fletter:

Ca. 4 dl. Melk (smaker deilig med nøttemelk her! men ku-melk er også fint)

100 g. Smør

800 g. Finmalt Speltmel

100 g. Rørsukker

1 ts. Kardemomme

1 ts. Vaniljepulver//Frøene fra 1 Vaniljestang

1/2 Pakke Fersk//Tørr Gjær

Topping:

2 ss. Smeltet Smør

1 Håndfull Mandler, Hakket

1 ss. Rørsukker

img_3085

 

img_3068

Smelt smøret og ha i melken. Bland det tørre for seg og smuldre//ha i gjæren. Når smøret og melken er fingervarm heller du den over det tørre og elter det inn. Husk at speltmel ikke skal eltes for lenge – kun til du har en samlet, jevn deig som slipper bollen. La den heve på kjøkkenbenken til den er ca. dobbel størrelse. Fordel deigen i emner. Skal du lage små fletter deler du hvert emne i tre deler, ruller ut strimler og fletter den sammen. Skal du lage større fletter bruker du større emner og lager til strimler. Forme dem hvordan du ønsker.

La dem etterheve på stekebrettet med et kjøkkenhåndkle over i ca. 1 time. Vil du ha mandel-toppingen så pensler du dem med smeltet smør, har på litt hakkede mandler og rørsukker. Ønsker du dem plaine pensler du med egg. Stekes på 200 grader til de er gyldne på toppen.

Smaker deilig med smør og syltetøy eller annet pålegg. Mannen her var storfornøyd med kveldsmaten idag!

img_3117 img_3115 img_3109

 

 

 

 

Del dette:

Legg igjen en kommentar